top of page

צנתור ילדים

צנתור ילדים הינה פעולה רפואית פולשנית בה נכנסים לאיברים שונים בגוף האדם דרך מערכת כלי הדם העורקיים והוורידיים על מנת להימנע מהצורך לבצע חיתוך גדול ופתיחה של חלק משמעותי מעור כפי שמבוצעים בניתוח כירורגי

צנתור לב הוא הליך נפוץ המקובל המשמש כיום לאבחון ולטיפול בעיות שונות במבנה הלב, בתפקודו המכאני ובפעילותו החשמלית

במהלך הצינתור מחדירים צנתר (קטטר) דרך כלי דם גדול במפשעה או ביד, אשר מגיע עד למדורי הלב השונים ולכלי הדם שבהם. הרופא המבצע את הפעולה – המצנתר - מכוון תחת הדמיה רציפה של שיקוף ולעיתים גם של הדמיית עלקול (אולטראסאונד) מקבילה – את הקטטר למקום הרצוי.

צנתור ילדים נעשה בהרדמה מלאה (כללית) על מנת למנוע פחד וכאב מהילדים במהלך הפעולה.

במהלך ההרדמה מנוטרים באופן רציף כל המדדים החיוניים של הילד, כולל פעימות הלב, עומק ומהירות הנשימה, לחץ הדם, וריוויון החמצן בגוף (סטורציה)

בסיום הפעולה הרופא המטפל מוציא את הצנתר ומפעיל לחץ במשך כמה דקות על מקום הכנסתו וחובש אותו. לאחר מכן הילד מועבר להתאוששות במחלקת טיפול נמרץ לב ילדים, שם הצוות הרפואי והסיעודי משגיח עליו ועוקב אחריו כדי להבטיח התאוששות תקינה. גם ההורים שוהים לצדו

מתי ילד זקוק לצנתור לב?

צנתור לב משמש לאיבחון בעיות לב רבות אצל ילדים ולטפל בהן בגישה זעיר-פולשנית אשר יכולה להחליף במקרים רבים את הצורך בניתוח

ניתן לטפל מלעורית (בצינתור) במגוון רחב של מומי לב אשר נובעים מהתפתחות לא תקינה של הלב בחיים העובריים. לעתים, כאשר לא ניתן לפתור את הבעיה בצורה מיטבית המטופל מופנה לתיקון ניתוחי. חשוב לציין כי במקרים רבים של תיקון ניתוחי נדרש צנתור לפניו כדי לתרום לאבחנה או אחריו – עמ"נ לטפל בבעיות שנותרו.

:בין הדוגמאות למומי לב הניתנים לפיתרון ע"י צינתור ניתן למצא את המומים הבאים

פגם או חסר משמעותי במחיצה הבין עלייתי –  במום זה יש מעקב של דם עשיר בחמצן עובר מהעלייה השמאלית לעלייה הימנית אשר מביא לירידה בתפוקת הלב השמאלית מצד אחר ולזרימת יתר של דם לריאות מהצד השני. במקרים רבים ניתן לסגור אותו בצנתור באמצעות השתלה של התקן אטימה ייעודי אשר סוגר את הפתח בחייץ הין עלייתי ומונע מעבר של דם דרכו.

דליפת מסתמי הלב - כאשר קיימת דליפה, מסתמי הלב המוצרים אינם מסגרים בצורה אופטימאלית ונוצרת זרימת דם הפוכה אשר פוגעת בפעילות הלב

כיום ניתן להשתיל חדשים בצנתור, וע"י כך מנוע את הדליפה בין המדורים השונים ולשפר את פעילות הלב. במהלך הפעולה מחדירים וממקמים  את המסתם החדש במקומו של המסתם הפגום.

היצרות של אחד או יותר ממסתמי הלב - זהו מצב שבו קיים עיוות של המסתם עקב פתולוגיה מבנית והמסתם אינו נפתח בצורה מלאה. במצב זה קיימת פגיעה בזרימת הדם התקינה. בצינתור ניתן להרחיב מסתם מוצר  באמצעות מיקום וניפוח של בלון ייעודי עם או ללא תומכן

פגם מבני או היצרות בקשת הותין או באחד מכלי הדם הגדולים:היצרות בעורקים הגדולים (עורקי הריאה ואבי העורקים): היצרות זו פוגעת בזרימת הדם וגם אותה ניתן להרחיב באמצעות החדרת צנתר עם בלון או תומכן בקצהו. בדרך כלל מדובר בהרחבה הדרגתית בסדרת צנתורים במהלך חייו של הילד.

צינתור אקלטרופיזיולוגי / EP

חשוב לציין כי גם במקרים של הפרעות קצב בילדים או בעיות חשמליות אחרות הקשורות לפעילות הלבבית, הצינתור הינו כלי אבחנתי וטיפולי הנמצא ב"ארגז הכלים" של קרדיולוג ילדים

ניתן לבדוק בצנתור את פעילותו החשמלית הבסיסית של הלב בצורה רחבה ומדוייקת יותר, לאתר ולאפיין בעיות נקודתיות שיש קושי לזהות אותן בצורה מיטבית בבדיקות לא פולשניות (דוגמת אקו לב, אק"ג, הולטר וכדומה) ולטפל בהן בצורה דפנטיבית.

 אחת מקבוצות הפרעות הקצב השכיחות בילדים אשר ניתנות לאבחון וטיפול ביותר הינו מצב בו ישנו מסלול חשמלי עודף אשר גורם לטאכיאריתמיות אינטרמיטנטיות

ההסתמנות הקלינית של הפרעות קצב בילדים אילו נע בין פגיעה באיכות החיים עם תחושות אינטרמיטנטיות של כאבים בבית החזה, פלפיטציות (דפיקות לב חזקות או מהירות), חולשה וסחרחורת ועד לאירועים חוזרים של אבדן הכרה לא מוסבר אשר עלולות לסכן את חייו של המטופל ולגרום למוות לבבי פתאומי ולא צפוי

במצבים כאילו ניתן למצוא ולאפיין נוכחות של מסלול הולכה חשמלי נוסף פתולוגי, אשר גורם להופעה של כל התסימים הנ"ל, "לסמן" את מיקומו, לאפיין את מהירות וכיוון הולכה שלו, ולקבוע את דרגת הסיכון הנובע המשך פעילות למטופל.

בפועל יוצא של כל הנ"ל, מבוצע במהלך הצינתור תהליך של קבלת החלטות מוסכל ע"H הצוות המבצע, כוללההחלטה אם יש צורך בהתערבות פולשנית במטרה "לתקן" את אותו המסלול, לצרוב אותו או להשאיר אותו כפי שהוא

תהליך הצינתור

במהלך ההכנה לצינתור מתקבל המטופל לאשפוז הנע בין מספר שעות למספר ימים.

עם קבלתו מתבצע הערכה בריאותית כללית, הערכה לבבית פרטנית, וכן הערכה של רופא מרדים. חשוב לציין כי ברוב המקרים מתבצעת פעולת הצינתור בילדים בתהליך של הרדמה מלאה. תהליך זה, מאפשר ביצוע פעולה פולשנית ללא כאב או פחד, וללא יצירה של טראומה אצל הילד הרך. 

פעולת הצינתור עצמה הינה תהליך זעיר-פולשני אשר בניגוד לרוב הפעולות הכירורגיות אינו עובר דרך חיתוך או פתיחה ו"מעבר" דרך איברים אלא מספק למטפל ערוץ גישה ווסקולארי (העובר דרך כלי הדם) ישירות לתוך הלב של המטופל, ומאפשר את ביצוע תהליך האבחון והטיפול אם צריך בהתערבות מינימאלית.

לאור זאת תהליך ההחלמה מצינתור הינו מהיר ביותר, ועם סיום הפעולה נשארים בגוף המטופל רק סימני העירוי הורידי או העורקי דרכו פעל המצנתר. סימנים אילו מחלימים בד"כ תוך שעות ספורות.

ברוב המקרים משתחרר המטופל כבר באותו היום או לכל המאוחר ביום שאחרי הפעולה, כאשר החזרה לשגרת הפעילות הרגילה הינה מהירה ביותר. גם בתהליך זה כמובן יש לערב את קרדיולוג ילדים המטפל עמ"נ להתאים לכל ילד את זמן ההחלמה המתאים לו בהתאם למצבו הקליני, מחלתו הבסיסית והפעולה הספיציפית אותה עבר.

D.jpg
bottom of page